En minimalistisk blog med fokus på bæredygtighed

Snart er det jul – uanset hvordan vi har det med det…

Snart er det jul – uanset hvordan vi har det med det…

De sidste mange år har julen været en ganske hård tid for mig. Lige så snart skumnisser og pebernødder begynder at dukke op i butikkerne i slutningen af oktober, får jeg en let følelse af angst. Som om det er noget der bliver trukket ned over hovedet på mig, noget som jeg selv ikke er herre over. 

Hvorfor jeg har det sådan, har på mange måder været et mysterium. Jeg har haft de mest fantastiske jule som børn og jeg har kun gode minder fra den gang. Så boede vi i udlandet i mange år; Spanien, Sydamerika og Australien hvor jeg gjorde hvad jeg kunne for at holde fast i de skandinaviske traditioner. For ti år siden flyttede vi hjem til Danmark igen, og på et eller andet tidspunkt derefter, begyndte disse negative følelser omkring julen at melde sig. Uden videre grund.Jeg har altid været lidt ked af, jeg har det på den måde og været misunderlig på dem som går rundt og synes at julen er det hyggeligste. Selv om jeg virkelig har gjort alt jeg kunnet for at skjule det her hjemme, er det alligevel lykkes ungerne at gennemskue mig. At mor ikke kan lide julen er nu en kendsgerning og jeg kæmper virkelig med at overbevise dem om, at det kan jeg vist.

Jeg har de sidste år gjort mig mange tanker omkring hvorfor jeg har det som jeg har det, og jeg tror jeg er kommet frem til svaret. Det er egentlig ikke julen det er noget galt med, det er den overkonsumption der er omkring den. Jeg har svært at følge med i det race der er med julegaver, adventsgaver, pakkegaver, julekalendere, chokoladekalendere, mad, konfekt, alkohol, julepynt og juleblomster. Har slet ikke lyst at være en del af det. Jeg tror, at det er den pres, jeg oplever, når skumnisser og pebernødder trænger sig på.

Jeg elsker mange ting med julen. Jeg elsker stemningen, jeg elsker maden, gløggen, duft af kanel og appelsiner, stearinlys, musikken og det at familien er samlet. Men jeg synes ærligt talt, at alt det andet er lidt smagsløst.

Desværre er jeg ikke alene om at bestemme over julen, men vi er mange mennesker med lidt forskellige behov. Jeg vil dog gøre det jeg kan, for at fokusere på de ting der virkelig betyder noget. Vi vil selvfølgelig lave god mad, pebernødder og konfekt, men jeg laver ikke 14 forskellige slags. Jeg har lavet en aftale med mine egne søskende og forældre om at vi ikke bytter gaver, de har det heldigvis på samme måde som jeg selv. Der er dog andre i familien som ikke vil undvære det med gaver, og det må man vel respektere… Nu ligger udfordringen i at finde en ønskeliste til mig selv, med ting jeg virkelig ønsker mig. Når man har gang i den store oprydning her hjemme, er man ikke supermotiveret til at fylde op med nye ting, som ikke giver værdi. Men jeg tænker at oplevelser, ville være en god ting at ønske sig.

Jeg håber, at jeg med hjælp af at fokusere på det rigtige ting, ender med at få en rigtig dejlig jul. Men selv om der oser af jul i alle butikker, er der jo heldigvis 2 måneder dertil endnu.2 thoughts on “Snart er det jul – uanset hvordan vi har det med det…”

  • Julen er oplagt til at man laver en vigtig øvelse: man øver sig på at kende forskel på sig selv og andre. Man øver sig på at glæde sig på andres vegne over det de vælger til og fra, samtidig med at man selv nyder sine egne til- og fravalg. Alting bliver meget nemmere hvis man kun skal forholde sig til sine egne valg
    Rigtig glædelig til dig, søde Malin ❤️

    • Du er så klog, Pia, og du får det at lyde så nemt. Det er helt sikkert noget jeg skal øve mig i… Jeg har bare så svært at acceptere den del af julen som handler om at shoppe, købe og handle stort-større-størst ind. For mig handler julen om så meget andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


%d bloggers like this:
Visit Us On Instagram